Wij gebruiken cookies op deze site om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Skip to main content

Hergebruik-check vast onderdeel van Smals-projectmethode

Nieuws
9 december 2019

Een projectbeheer-methode zorgt voor duidelijke verantwoordelijkheid, voorspelbare doorlooptijden en garanties voor een goed verloop. Bij Smals is de projectbeheer-methode sterk geïnspireerd op PRINCE2 (Projects in Controlled Environments v2). Hergebruik is sinds 2018 een onderdeel van de ‘Project Lifecycle’.

Smals project Methodology

Organisaties die regelmatig software-projecten uitvoeren, kiezen vaak voor een projectbeheer-methode. Dit zorgt voor duidelijke verantwoordelijkheid, voorspelbare doorlooptijden en garanties voor een goed verloop. Bij Smals is de projectbeheer-methode sterk geïnspireerd op PRINCE2 (Projects in Controlled Environments v2).

In elke projectfase komt hergebruik aan bod. Zo wordt systematisch de vraag gesteld of er herbruikbare diensten of componenten bestaan, én of nieuwe functionaliteit generiek kan worden opgezet, voor toekomstig hergebruik.

1/ Project start-up

Het projectteam wordt samengesteld, en zet de grote lijnen uit. De mogelijkheden voor hergebruik worden bepaald in overleg met de Business Architecture Board en de werkgroep Enterprise Architecture, en gedocumenteerd in de "Project Brief".

2/ Project initiation

De vereiste functionaliteit wordt in detail gedocumenteerd en in overleg met het Project Management Office worden de vereiste tijd en middelen doorgerekend. De Solution Architecture Board valideert het technisch ontwerp. De berekening van het aandeel hergebruik is een vast onderdeel van het "Project Initiation Document".

3/ Project Delivery

Tijdens het projectverloop krijgen alle betrokken partijen regelmatig een stand van zaken. Een indicator over het hergebruik-aandeel maakt standaard deel uit van het "Highlight Report". Daarnaast staat de technische invulling van het hergebruik gedetailleerd in het Software Architecture Document.

4/ Project Closure

Aan het einde van de projectfase wordt het succes van het software-hergebruik door het Project Management Office geanalyseerd, en neergeschreven in een "Lessons Report". De gedetailleerde metrieken over het werkelijk gerealiseerde hergebruik staan vermeld in het "End Project Report". Indien nieuwe herbruikbare diensten of componenten werden gerealiseerd, zal het Functioneel Transversaal Team ze documenteren en toevoegen aan de Hergebruik-catalogus.


Maak deel uit van iets groters: join the ReUse movement

Vul de catalogus aan

Communicatie, kerndiensten, ondersteunende diensten, generieke IT-bouwblokken; het zijn allemaal business domeinen die je kunt verrijken met je eigen herbruikbare componenten, nuttig voor andere instellingen. Bovendien kunnen ze betrekking hebben op gebieden die we verder willen ontwikkelen zoals betalingen, rapportage, HR, enz.

Naar informatie en formulier

Word ambassadeur van het hergebruik!

Blader door de catalogus voor meer informatie over herbruikbare onderdelen. Praat met je werknemers en hun netwerken over de voordelen van ReUse.

Hoe meer bekendheid je geeft aan het ReUse-concept en de catalogus verrijkt, hoe meer je de voordelen ervan versterkt.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en events! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Raadpleeg al onze nieuwsbrieven

Naar boven